16 Feb
16Feb

Olen aina kokenut asiat voimakkaasti, vaistonnut ilmapiirejä, toisten tunteita ja kokenut sekä omat että toisten tunteet vahvasti kehossani. Kehoherkkyyteni oli se, jonka kautta löysin oman herkkyysominaisuuteni vasta noin viisi vuotta sitten. En ikinä unohda hetkeä, kun osteopaattini kysyi minulta herkkyysominaisuudesta puhuttaessa, että olenko koskaan miettinyt, että olisin itse erityisherkkä. Tuntui kuin taivas olisi auennut ja palapelin palaset loksahtaneet kohdalleen. 

Tutkimusten mukaan noin joka viides on erityisherkkiä tai herkkiä. (Herkkyysominaisuudesta puhuttaessa on makukysymys käyttääkö termiä herkkä vai erityisherkkä. Itse näen termien välillä aste-eron, kun taas monet kokevat, että erityis-etuliite on turhan leimaava.) Herkistä puolet on naisia ja puolet miehiä. Erityisherkillä ja herkillä on tavallista herkemmin reagoiva ja aistiärsykkeitä syvällisesti prosessoiva hermojärjestelmä. Se on synnynnäinen, psykofyysinen ominaisuus. Erityisherkkyys voi ilmetä fyysisenä (aisti- ja kehoherkkyys), sosiaalisena (vuorovaikutustilanteet, tunneäly), psyykkisenä (tunneherkkyys, luovuus) tai henkisenä (arvot, intuitio, merkityksellisyys). 

Helpostusta herkkyyteen

Omasta oivalluksestani alkoi uusi matka itseen ja oman herkkyyden tunnistamiseen. Tällä matkalla olen oppinut ymmärtämään, miksi tunnen tunteet niin voimakkaasti, miksi intuitioni on niin vahva, miksi kuormitun kirkkaista valoista, kovista äänistä, hälinästä tai miksi olen kokenut sisäistä erilaisuuden tunnetta pienestä koulutytöstä alkaen. Näiden ja monien muiden herkkyysominaisuuksien tunnistaminen on ollut syvä matka omaan itseen. Aluksi se toi suuren helpotuksen tunteen, kun ymmärsin itseäni paremmin. Nykyisin ajattelen, että herkkyysominaisuuteni on läsnä koko ajan ja vaikuttaa kaikkeen elämässäni. 

Yksinäinen vehka kasvaa puron tummass vedessä.


Erityisherkkyys ei tarkoita yliherkkyyttä, eikä erityisherkkä ole oletusarvoisesti heikko tai emotionaalisesti epävakaa. Erityisherkkyys ei ole sairaus tai oireyhtymä. Siitä ei myöskään voi oppia tai karaistua pois eikä sitä voi halutessaan sammuttaa tai ottaa käyttöön. Vaikka jatkuva aistitulva ylikuormittaa helposti herkän hermostoa, on erityisherkkyys ja herkkyysominaisuus elämää rikastuttava ja vahvuuksia tuova ominaisuus. 

Herkkyyteni on ominaisuus, joka on välillä raskas – jatkuva mielen työskentely, tunnemyllerrys, toisten tunteiden ja ilmapiirin vaistoaminen ja kehon kipuherkkyys kuormittavat ja vievät voimavarojani. Samalla herkkyys on ominaisuus, josta en haluaisi luopua millään, enkä onneksi voikaan. Sen avulla aistikokemukseni ovat voimakkaita ja koen useimmat asiat syvinä, merkityksellisinä ja kauniina. Innostuminen, iloitseminen tai vaikkapa luonnon voiman kokeminen ovat pakahduttavan ihanaa. Tunnen suurta empatiaa toisia kohtaan ja pystyn asettumaan helposti toisen asemaan. Koen, että näistä  herkkyysominaisuuksistani on hyötyä myös työssäni perheterapeuttina. 

Hämähäkin seitti kiiltelee auringossa tumman veden yläpuolella.


Tule perehtymään erityisherkkyyden ja herkkyyden maailmaan, saamaan tietoa, tukea ja vertaisuutta vaelluskurssillamme. Järjestämme viikonlopun keskustelukurssin erityisherkkyydstä Liesjärven kansallispuiston luonnossa. Kurssin ohjaajana toimin minä ja oppaanamme luonnon ja vaeltamisen erityisosaaja, eräopas Mika Railo. 

Varaa paikkasi ensi kesän kursseille lähettämällä sähköpostiviesti osoitteeseen mika@railo.net tai soittamalla tai tekstaamalla Mikalle 404-667 1055

 Lähde: Erityisherkän elämää-esite

Kommentit
* Sähköpostia ei julkaista verkkosivulla.