17 Dec
17Dec


Tämä ei ole täydellinen opastus talvivaeltamisen saloihin, vaan pikemminkin tarkoitus on selventää tarvittavien varusteiden määrää ja laatua. Jos vasta haaveilet ensimmäisen talvireissun tekemisestä, tämä blogi on sinua varten.

Vaikka varusteet talvella ovat lähestulkoon samat kuin kesälläkin, asettavat talven erikoisolosuhteet - kylmyys ja pimeys -  niille hieman korkeampia vaatimuksia.


Teltan neljä vuodenaikaa

Teltta on oltava niin sanottu neljän vuodenajan teltta. Erot kesätelttaan ovat pienet: pitkät liepeet, jotka kaivetaan lumeen ja tiheä verkko tuuletusaukon kohdalla. Nämä estävät hienojakoisen lumen pyryttäminen telttaan. Yleensä talvitelttana käytetään tunnelitelttaa, mutta tukeva kupoliteltta toimii myös mainiosti. Mikäli aikoo suunnistaa avotunturiin tai muuten ankariin olosuhteisiin, kannattaa varata mukaan ylimääräinen setti kaaria. Laadukkaissa teltoissa kaaritunnelit ovat riittävän väljät, jotta niihin mahtuu kaksi kaarta rinnakkain. Tämä parantaa teltan tuulensietokykyä huomattavasti.

Kuvassa 5 teltan leiri lumisessa laaksossa.


Monissa kansallispuistoissa on kattava autiotupaverkosto. Tuvat ovat erämaassa ensisijaisesti väsyneen vaeltajan turvapaikkoja. Suosituilla alueilla kevättalven ruuhkaviikoilla voi varautua tungokseen. Siksi teltta pitää olla aina mukana. Vielä tärkeämpi syy on se, että sää voi yllättää. Kun sankka lumipyry estää etenemisen, on teltta paras suoja.

Teltan ongelma on kosteuden tiivistyminen ja jäätyminen sisäteltan kattoon, vaikka kuinka huolehtisi tuuletuksesta. Aamulla sisäkatto on pienten jääkristallien peitossa. Nättiä, mutta hieman epäkäytännöllistä. Avonaisessa kangaslaavussa ei tätä ongelmaa ole ja se onkin oiva majoite talvikaudella, mikäli liikutaan suojaisessa metsämaastossa. Tuuliseen avotunturiin en sitä suosittelisi.

Ruoanlaitto voi olla pakkasessa hieman haastavaa. Kesäolosuhteita oleellisemmaksi tekijäksi muodostuu polttoaine, koska kaikki eivät toimi pakkasessa yhtä hyvin. Jokaisessa polttoaineessa on hyvät ja huonot puolensa:

  • sprii on helppo mutta hidas,
  • kaasu nopea mutta epäluotettava ja
  • petrooli luotettava mutta hankala
  • Risuja voi olla mahdoton löytää lumen alta, eikä jokamiehenoikeudet eivät anna lupaa oksien katkomiseen.
Yksinäinen pieni hahmo hiihtää lumierämaassa.


Makuupussin on syytä olla riittävän lämmin. Liian kylmällä pussilla lähtö on vähintäänkin kurjaa, pahimmillaan hengenvaarallista. Mutta jos et halua ostaa kallista talvipussia, voit vetää kaksi pussia päällekkäin. Paksumpi (untuva)pussi sisälle ja ohuempi (keinokuitu)pussi päälle. Näin kehosta haihtuva kosteus tiivistyyy ohuempaan pussiin. Lämpöä voit lisätä myös merinovillaisella tai silkkisellä pussilakanalla, jotka parantavat lämmöneristystä parilla asteella.

Koska makuupussi ei suojaa alhaalta tulevaa kylmyyttä vastaan, on makuualusta vähintäänkin yhtä tärkeä kapistus lämpimänä pysymisen kannalta kuin makuupussi. Ajattelitpa lähteä vaeltamaan solumuovisella tai ilmatäytteisellä patjalla, kannattaa tarkistaa patjan lämmöneristyskyky. Kykyä mitataan niin sanotulla R-arvolla. 3-4 on riittävästi kolmelle lämpimälle vuodenajalle, mutta talvella arvon on syytä on vähintään 5. (Huom: yhteinäinen standardi R-arvolle saatiin vasta vuonna 2020, eli sitä ennen valmistettujen patjojen arvot eivät ole yhteismitallisia, koska jokaisella valmistajalla oli oma tapansa mitata sitä.) 

Jos solumuovipatjasi on vähintään 15 mm paksu, riittää se kutakuinkin eristämään maasta hohkaavan kylmyyden. Suosittelen kuitenkin kahta päällekkäistä patjaa. Ilmatäytteisissä pitää olla joko synteettinen tai untuvaeriste, jotta se riittäisi pakkasella. Mikäli valitset puhallettavan, suosittelen sillekin kaveriksi solumuovista patjaan, varmuuden vuoksi.

Retkeilijät neuvottelevat reitistä karttojen kanssa. Keskellä oleva mieshenkilö viittoilee horisonttiin.


Älä lähde talvivaellukselle ilman aurinkorasvaa

Otsalamppu on syytä olla kantava. Sydäntalvella päivä on lyhyt ja vaikka kaamos ei pohjoisessa tarkoitakaan täyttä pimeyttä, on tuikun syytä olla niin voimakas, ettei lumisten puiden lomassa lymyävä kämppä jää huomaamatta.

Hieman keväämmällä, kun aurinko alkaa jälleen paistaa, on syytä on mukana hyvät aurinkolasit ja voimakasta aurinkorasvaa. Tyylikkäät rantaraybanit eivät ole hankiolosuhteisiin paras mahdollinen hankinta, koska ne eivät suojaa silmiä sivusta tulevalta säteilyltä. Voimakkaassa paisteessa se voi olla riittävästi aiheuttamaan lumisokeuden. Päänmyötäisten urheilulasien lisäksi myös UV-säteilyä estävät laskettelulasit toimivat hyvin.

Kun lisää aurinkorasvaa, kannattaa rasvata myös leuka ja nenänalus ja sierainten väliseinä. Lumen pinnasta heijastuva säteily polttaa myös sellaisia paikkoja, jotka eivät normaaleissa oloissa altistu.

Paperikartta ja kompassi ovat edelleen välttämättömiä apuvälineitä erämaassa. Talvisessa maastossa suunnistaminen on haastavampaa kuin kesällä, koska suuri osa karttaan merkityistä maamerkeistä on lumen peitossa. Siksi erämaaoloihin suunniteltu GPS-laite voi olla hyvä lisävaruste. Puhelinta ja muita digivehkeitä kannattaa säilyttää takin alla lämpimässä, sillä pakkanen tyhjentää sähkölaitteiden akut nopeasti.

Älä unohda lumilapiota. Aivan oleellinen kapistus kun maassa vähänkään enemmän kuin 30 cm lunta.

Suksista ja monoista lisää myöhemmin. 

Jos haluat oppia talvivaeltamisen niksit helposti ja hauskasti Suomen hienoimissa erämaissa, osallistu Railo Outdoorin talvivaeltamisen kurssille.

Joukko retkeilijöitä hiihtää jonossa kohti lumisia tuntureita.



Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.