29 Aug
29Aug

Aikakauslehtien hohdokkaissa varustevertailuissa ei juuri koskaan arvioida retken tärkeintä kapistusta - makuualustaa. Ilmeisesti se on rinkkojen, vaelluskenkien ja myrskykeittimien rinnalla turhan epäseksikäs. Voisi olla syytä hehkuttaa, sillä hyvä makuualusta on A ja O onnistuneelle retkelle. Levollinen yöuni auttaa palautumaan raskaan vaelluksen aikana. 

Moni kylmää pelkäävä vasta-alkaja pulittaa mieluusti suuria summia makuupussista, mutta rupeaa kitsastelemaan, kun tulee aika hankkia alusta. Ei kannattaisi kitsastella, sillä juuri lämmön ja eristyksen kannalta alustalla voi olla suurempi rooli kuin makuupussilla.

Makuupussi ei eristä alaspäin. Kun hyväkin pussi painuu littuun nukkujan painon alla eikä kyljen ja maankamaran väliin jää tarvittavaa ilmakerrosta, hohkaa maakylmyys suoraan iholle. 

Kylmyyden lisäksi alustan epätasaisuudet saattavat pilata yöunet. Käpy selän alla ei ole mukava nukkua. 1,5 sentin paksuinen solumuovipatja riittää eristämään maasta huokuvaa kylmää, mutta ei käpyjä. 

Itse olen käyttänyt nyt muutaman vuoden Expedin puhallettavaa, vanhaa uimapatjaa muistuttavaa alustaa. Ja olen siihen pääsääntöisesti erittäin tyytyväinen. Patja on ehdottomasti mukavin niistä noin puolestatusinasta, joita olen elämäni aikana omistanut. Prinsessamainen touhotus juurien ja muiden kökkäreiden kanssa loppui, kun sain nykyisen, seitsemän senttiä paksun patjani.  

Muutama ongelma niissä toki on. Monet pelkäävät niiden puhkeamista ja kantavat siksi myös solumuovista patjaa varmistuksena. Toinen ongelma on saumojen laukeaminen: putkien väliset saumat laukeavat yllättäen, kuten minulle on käynyt jo kahdella  talvireissulla Ruotsin tuntureilla. 

Valmistajat varottavat puhaltamasta ilmatäytteisiin alustoihin, koska puhallusilman mukana patjaan menevä kosteus saattaa ajanoloon homehduttaa täytteet. (Tosin internetistä löytyy paljon videoita ja väitteitä tätä vastaan, eikä minulle ei ole koskaan valjennut, mitä haittaa sisälmyksien homehtumisesta loppujen lopuksi on.) Jos patjassa ei ole sisäänrakennettua pumppua, kannattaa ehkä kantaa mukana jonkinlaista värkkiä ilman pumppaamiseksi. 

Summa summarum, pumpattavien makuualustojen hyvät puolet:

  • eristää hyvin, olen nukkunut tyytyväisenä lumella
  • erittäin mukava, appelsiinia pienemmät mokkulat eivät vaivaa
  • menee verrattain pieneen tilaan, helppo pakata,  eikä paina paljon
  • sisäänrakennettu pumppu poistaa puhallusongelmat

Huonot puolet:

  • Jotkut valittavat, että patjat natisevat nukkujan alla, mutta minua se ei ole haitannut
  • patjaa ei voi käyttää vaelluksella taukojen lepoalustana
  • jos patja sattuu puhkeamaan, voi reissu olla pilalla
Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.