24 Jul
24Jul

30 kilometriä ei äkkiseltään kuullosta paljolta, mutta Kajaanin, Iisalmen ja Nurmeksen väliin jäävää erämaakolmiota halkova Volokin polku on lyhyydestään huolimatta täysiverinen retkireitti. Luode-kaakkoissuunnassa kulkevan reitin voi kulkea kummin päin vain. Jos kulkee etelästä pohjoiseen, voi retken päättää Jyrkkäkosken ruukille, jossa pääsee vaikka saunaan ja lakanoiden väliin nukkumaan.

Kuvassa kapea kannas, jonka keskellä kulkee polku ja molemmilta puolilta näkyy järvi.

Reitin eteläpäässä kuljetaan pitkin vesistöjen väliin jääviä harjuja ja kannaksia. 

Volokin polun luonto

Volokin polku tarjoaa monipuolista maastoa: hienoja hiekkaharjuja, vaikuttavan rotkolaakson ja kauniita soita. Mukavien välimatkojen päässä toisistaan sijaitsevat laavut ja taukopaikat ovat reitin vahvuus. Reitin voi kulkea kahdessa tai kolmessa päivässä kunnon mukaan. Vaikka polku kulkee pääsääntöisesti yksityisillä mailla tavallisessa suomalaisessa talousmetsässä, on reitin varrella todella vähän hakkuuaukeita tai tylsiä taimikoita.

Puna-asuinen retkeilijä seisoo suon laidalla aamuaurigons valossa.

Hienoja soita, komea rotkolaaksoja, mukavia neulaspolkuja. 

Samoin uuvuttavia metsätieosuuksia on yllättävän vähän.

Reitin ehdoton nähtävyys on Uuranholin rotkolaakso, noin kolme kilometriä pitkä suoraseinäinen rotkolaakso, jonka pohjalla kiemurtelee Holinpuro. Reitti kulkee eteläpäässä rotkon pohjalla ja nousee sitten länsipuolen reunan päälle. Rotkon pohjoispäässä on reitin korkein mäki: Holinmäki, josta avautuvat verrattain komeat maisemat pohjoiseen, Haajaistenjärven selälle. 

Puiden takaa näkyy korkea kallio aamuauringon valossa.

Uuraanholi rotkolaakso alkaa lähestyä.


Korkean kallion päältä otetussa kuvassa näkyy vettä alhaalla puiden välissä.

Uuranholin rotkossa reitti kulkee toistakymmentä metriä korkean kallion päällä. 

Toinen kohokohta on Kangaslammin särkkä: noin 5-10 metriä ympäröivää metsä- ja suomaata korkeampi harju, jonka päällä kulkeva neulaspolku tuo mieleen Hossan maastot. Pienen lammen rannalla oleva tulipaikka on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen. Lammen vesi on ilmeisesti ympäröivien hiekkaharjujen ansiosta harvinaisen kirkasta.

Mäntyjä kasvavan harjun päällä kulkee polku. Puiden välistä pilkistää vaeltajan vihreä rinkka.

Kangaslammen särkkää on ilo kulkea. 

Erikseen kannattaa myös mainita reitin kaksi eteläisintä laavua: Susi-Kervinen ja Särkkä-Kervinen. Molemmat ovat hienoille paikoille rakennettuja täydenpalvelun (= hyyskä ja polttopuut) laavuja. Kuivalla harjukankaalle istutettujen laavujen ympäristö on lähes hyttysettömiä jopa parhaimpaan hyttysaikaan.

Laavu pienen järven rannalla

Susi-Kervisen laavu.

Maasto reitin varrella on paikoin kivikkoista, minkä takia telttapaikkojen löytäminen voi olla hankalaa. Esim Jussinlammen autiotuvan ympäristössä ainoat telttapaikat ovat parisataa metriä tuvalta pohjoiseen, pienen suon oikealla laidalla nousevassa mäntyisessä rinteessä.

Kuva näköalapaikalta, puiden välistä siintää järven selkä ja saaria.

Holinmäeltä aukeaa maisemat Haajaistenjärvelle. 

Kenelle Volokin polku sopii?

Volokin polku sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet parin päivän vaelluksesta hienoissa maisemissa. Sopivan haastava polku on kauttaaltaan merkitty keltaisilla maalimerkeillä. Aloittelijakaan ei eksy reitiltä, vaikka kartanlukutaidot olisivat puutteelliset. Reitti sopii esimerkiksi ensimmäiseksi yliyön retkeksi. Koska yöpymispaikkoja on runsaasti, on oman kunnon mukaisen reitin suunnittelu verrattain helppoa. Turvallisuutta lisää se, että jokseenkin kaikki laavut ovat joko tien varressa tai ainakin lähellä sellaista. Jos voimat ehtyvät, on paikalle helppo tilata kyyti.

Vasemmalla kuvassa männyn runko, johon maalattu keltainen reittimerkki. Vasemmalla kulkevat pitkospuut suolla.

Hyvin merkityllä reitillä ei ole eksymisen vaaraa. 

Polkujuoksijat viihtyvät taatusti reitillä. Ultramatkoille treenavalle juoksijalle on Volokin polku mainio päivätreeni. Reitillä on runsaasti mukavia neulaspolkuja mutta myös teknisempiä osuuksia.

Maastopyöräilyyn Volokin polku sopii paikoin. Uuraanholin tienoot ovat jokseenkin polkukelvottomia, mutta metsäautoteiden avulla ja hyvällä suunnittelulla polusta on mahdollista saada maistuva kokemus myös pyöräilijälle.

Esteettömiä osuuksia tai laavuja Volokin polulla ei valitettavasti ole.

Retkeilijä tulee alas erittäin kivistä ja jyrkkää polkua.

Polulla on myös teknisempiä osuuksia niille, jotka niistä tykkää. 

Miten Volokin polulle pääsee?

Omalla autolla.

Ajomatka Iisalmesta Jyrkkään, Volokin polun pohjoiseen päähän on 40 minuuttia, Kajaanista 54 minuuttia ja Nurmeksesta 1 tunti 20 minuuttia.

Julkisilla saapuvan on turvauduttava taksiin esimerkiksi Sonkajärveltä.

Entä Volokin polun palvelut?

Reittiä ja taukopaikkoja huoltaa Sonkajärven kunta ja yleisesti ottaen paikat ovat erinomaisessa kunnossa. Taukopaikat ja laavut on verrattain uusia ja todella siistejä, reitit hyvin merkittyjä ja pitkospuut muutamaa lyhyttä poikkeusta lukuunottamatta hyvässä kunnossa. Kunta on myös painattanut reitistä kartan, johon on merkitty taukopaikat, niiden koordinaatit ja välimatkat. Karttaa saa muun muassa Ruukin tuvalta.

Pitkospuut rehevässä kortelehdossa.

Pitkospuut ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa.

Jyrkkäkosken ruukki on mielenkiintoinen historiallinen kuriositeetti keskellä ei mitään. Kosken rannalle 1800-luvulla rakennettu masuuni tuotti muun muassa kankirautaa ja nauloja. Taloudellinen menestys oli vaihteleva: pitkät ja hankalat etäisyydet tekivät raskaisden tuotteiden kuljetuksista hankalia. Eikä syrjäseuduilla ollut myöskään työvoimaa tyrkyllä mitenkään ylettömästi.

Nykyisin ruukin tiloissa toimiva Ruukin tupa on alueen merkittävin yksityinen palveluntarjoaja. Kahvila on kahvila, eli sen ruokatarjoilut ovat rajalliset. Mutta rantasaunan voi vuokrata sekä mökin kosken rannalta. Kahvila on myös kulttuurikeskus: sen tiloissa on kesäisin taidenäyttely ja kesäteatteri. Kahvilasta saa myös kuljetuksen reitin eteläiseen lähtöpisteeseen. (Tai noudon takaisin pohjoiseen, jos kulkee toisinpän.) Kuljetusta kannattaa tiedustella etukäteen, viime hetken kyselijät voivat jäädä sesongin ruuhkissa ilman.

Punainen rakennus kuohuvan kosken rannalla.

Jyrkkäkosken ruukki on nykyisin kahvila.


Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.