11 Nov
11NovOlen parin viimeisen viikon aikana pannut ilahtuneena merkille, että matkailuala näyttäisi olevan heräämässä ruususen unestaan ilmastonmuutoksessa. 

Kaikki ovat varmaan nähneet viime vuosina toiveikkaita juttuja suomalaisesta matkailusta, jonka pelastajaksi Kiinan rikastuva keskiluokka nousee. Jos suomalaiset matkanmyyjät saisivat päättää, kiinalaisten turistien määrä Suomessa kaksin-, kolmin- tai nelinkertaistuisi ihan lähivuosina.  

Kaikissa näissä jutuissa erikseen painotetaan, että juuri ainutlaatuinen luonto ja rauha (sekä revontulet) ovat Suomen paras myyntivaltti. Yhdessäkään näkemässäni matkailujuttussa ei ole pohdittu, että mitä siitä luonnosta on jäljellä kun viimeinen kiinalainen on lentänyt kotiin. 

Paitsi nyt. 

Istuin viime viikolla Solved-nimisen yrityksen ja Protect Our Winters -kampanjan järjestämässä keskustelussa juuri tästä aiheesta. Viesti oli kaikille selvä: jos me haluamme säilyttää talven osana suomalaista vuodenkiertoa, on meidän opittava uusille tavoille. Esimerkiksi olemaan lentämättä nykyiseen malliin. Keskustelu oli hyvä, mutta olisin toivonut vieläkin rohkeampaa visiointia siitä, millaista suomalainen matkailubisnes on ilmastonmuutoksen aikakaudella. Eli siis tästä päivästä eteenpäin. 

Eikä mennyt kuin pari päivää, niin Hesarikin heräsi aiheeseen! Hyvä juttu, hyvä Hesari! Enemmän tätä! Silläkin uhalla, että kattila syyllistyy padan soimaamiseen, en malta olla kommentoimatta samoihin aikoihin ilmestynyttä Höblän juttua matkamessuilta. Artikkelissa haastateltiin muuatta tunnettua suomalaista seikkailijaa, joka kertoi juuri palanneensa Hong Kongin viidakoista, suuntaavansa vuodenvaihteessa vaimon kanssa Tyynenmeren saarelle ja lentävänsä sen jälkeen Grönlantiin ja Huippuvuorille. Ja tämä kaikki ilman nolouden häivääkään. 

Toki on mahdollista ja luultavaa, että kyseisellä seikkailijalla on jo vuosia ollut toimiva systeemi hiilidioksidipäästöjen kompensointiin, mutta toimittaja ei vain pitänyt tarpeellisena mainita asiasta. Toivottavasti näin sinisilmäisiä juttuja ei enää muutaman vuoden kuluttua kirjoiteta. 

Tässäkin ruotsalaiset ovat meitä edellä. Esimerkkinä käyköön Dagens Nyheterin paria päivää ennen edellä mainittuja ilmestynyt juttu. Dagens Nyheter ei ole ainoastaan päättänyt muuttaa reissujournalismiaan vaan yrittävät todistaa, että toisenlainen matkailu on mahdollista. 
Lehti vuokraa ensi kesänä kokonaisen junan osoittaakseen millaista uuden ajan (!!) matkailu voisi olla. Lukijat pääsevät mukaan viikon kestävälle junamatkalle Berliiniin, Venetsiaan ja Wieniin. Lehden päätoimittaja Peter Wolodarski kertoo, että yksi kimmoke junaideaan on lukijoiden kasvava kritiikki sekä moottori- että matkailujournalismia kohtaan. Bra jobbat, DN!

Talven suojeleminen on minulle erityisen rakas aihe, koska yksi mieleenpainuvimmista eräkokemuksistani oli Ruotsin tuntureilla vietetty yö, jossa osana selviämiskurssia nukuin matalassa lumikuopassa vain pressu kattona ja havuja makuualustana. Heräsin aamulla ikionnellisena kun huomasin edelleen olevani hengissä. Jos vastaava kokemus kiinnostaa sinua, ota yhteyttä, niin käyn hakemassa lumilapiot valmiiksi...Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.