03 Jun
03Jun

Ilahduttavasti suomalaisten kiinnostus luonnossa liikkumiseen on kasvanut huimasti viimeisen vuoden aikana. Luonto on tarjonnut koronaepidemian aikana lohtua. Tämä ei ole mikään ihme: luonnossa liikkumisella on tutkitusti runsaasti erilaisia terveysvaikutuksia, kuten stressin lieventyminen ja mielialojen kohentuminen. Liikunta yksinään ei suojaa tai paranna koronalta, mutta nostaa kyllä vastustuskykyä, joka voi lieventää taudin oireita.  

 

Eräretkelle turvallisesti  

Virus merkitsee normaaliin aikaan verrattuna ylimääräistä turvallisuusriskiä myös retkeilyssä. Retkille laadittavia turvallisuussuunnitelmia on syytä tarkentaa yhdellä ihan uudella riskillä. Jokainen eräopas ja retken järjestäjä joutuu miettimään, miten menetellään, jos joku sairastuu kesken vaelluksen. Erämaassa evakuointi voi olla vaikeaa ja hidasta.    

Virus ei ole vieläkään hävinnyt mihinkään, siksi hallituksen antamat sosiaalisen etäisyyden normit on syytä pitää voimassa myös luonnossa liikkuessa. Tämä koskee niin järjestämiäni vaelluksia ja retkiä, kuin perheterapeutti Anne Huolmanin kanssa järjestämiäni parisuhdekursseja.

Tällä hetkellä voin keksiä kaksi mahdollista riskiä, jotka on otettava suunnittelussa huomioon:  

a) Ryhmässä on oireeton kantaja, joka tietämättään tartuttaa viruksen toisiin osanottajiin.  

Ratkaisu: riskiä pienennetään pitämällä turvaväli muihin ryhmäläisiin koko retken ajan. Telttamajoitus helpottaa pitämään kiinni tästä periaatteesta.

b) Joku ryhmäläisistä on saanut tartunnan ennen retkeä, esimerkiksi matkalla ja sairastuu retken aikana.  

Ratkaisu: Erityisesti parisuhdekursseilla kurssin lyhentäminen pienentää sairauden puhkeamisen ja evakuoinnin riskiä. Samoin kurssien pitäminen Etelä-Suomessa lyhentää matkaan lääkäriin. Osanottajat pienentävät sairastumisriskiään noudattamalla normaaleja turvatoimia omassa arjessaan.  

Lapissa tehtäville vaelluksille tulevien asiakkaiden kohdalla turvatoimien noudattaminen ennen vaellusta on erityisen tärkeää. 

Lyhemmät retket lähemmäs 

Olemme pohdiskelleet näitä kysymyksiä Annen kanssa ensi kesän ohjelmaa suunnitellessamme. Tavoitteenamme on järjestää viisi ero-, herkkyys- ja parisuhdekurssia. Päädyimme muutamaan toimenpiteeseen kurssilaisten terveyden turvaamiseksi.

  1. Pidämme vain lyhyempiä, 2-4 -päivää kestäviä kurssejä Etelä-Suomen alueella. Näin mahdolliset sairastuneet on helppo kuljettaa hoitoon.  

  1. Ryhmät pidetään pieninä: maksimissaan 2+14 osallistujaa  

  1. Kurssien aikana noudatetaan sosiaalisesta kanssakäymisestä annettuja ohjeita: turvavälit edelleen kaksi metriä ja reissuille varataan riittävästi käsidesiä mukaan. 

  1. Olemme varanneet vaihtelevan määrän sisämajoitustiloja eri kursseille, mutta suosittelemme telttamajoitusta.

  1. Lisäksi on tärkeätä, että kaikki vaellukselle osallistuvat noudattavat turvamääräyksiä omassa arjessaan vähintään kaksi viikkoa ennen vaellusta. 

  2. Mikäli osallistuja saa flunssaoireita vain muutamaa päivää ennen retkeä, kannattaa jäädä kotiin.   

Olemme päättäneet joustaa maksuehdoissa. Mikäli osallistuja sairastuu kurssin maksamisen jälkeen koronaan, palautamme osallistumismaksun. Ja tietysti osallistumismaksu palautetaan kaikille osallistujille, mikäli hallituksen ohjeistukset tekevät kurssin järjestämisestä mahdotonta.   

Lue myös Metsähallituksen koronaohjeet.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.